Aalt Bast

De kok is de farmacoloog van de toekomst

Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Prof. Aalt Bast wil aantonen dat de scheidslijnen tussen geneesmiddelen, voeding en vergif niet meer van deze tijd zijn.

Bast waarschuwt alvast, hij droomt niet van een klein experimentje maar van iets groots en meeslepends. Hij wil de schotten tussen geneesmiddelen, voeding en vergif neerhalen. “Nu zijn het drie verschillende werelden met hun eigen wetgeving, beroepen en toezichthouders. Maar de overlap tussen de drie blijkt steeds groter.”

 

Zo dient voeding tegenwoordig vaak als vervanging van geneesmiddelen. De kok is de farmacoloog van de toekomst, zegt Bast. “Denk aan diabetespatiënten die geen geneesmiddelen meer hoeven te slikken als ze een stuk gezonder eten, met meer groente en fruit. Of aan tomatenextract dat de bloedvaten soepel houdt en goed is voor de bloedsomloop. Aan de vezels in gerst en haver die het cholesterol op peil houden. Ik kan zo nog wel even doorgaan.”