Jaap Harlaar

Opleidingsdirecteur Klinische Technologie & Technical Medicine ; Medical Delta ; LUMC Leiden, TUDelft, ErasmusMC Rotterdam & Hoogleraar klinische biomechatronica ; Afdeling BioMechanical Engineering, TUDelft

De opleidingen Klinische Technologie & Technical Medicine in de LDE

In 2014 ging de bachelor opleiding Klinische Technologie (KT) van start in de LDE : de samenwerking tussen LUMC Leiden, de Technische Universiteit Delft en het Erasmus MC in Rotterdam (tezamen : de LDE) . De opleiding is een equivalent van de opleiding Technische Geneeskunde verzorgd door de Universiteit Twente sinds 2003. In 2017 is bij de LDE ook de 3 jarige master Technical Medicine (TM) gestart. De opleiding KT/TM richt zich op het opleiden van innovatieve zorgprofessionals met geïntegreerde expertise vanuit de geneeskunde en de technische wetenschappen. In een omgeving waarin de kaders van ingenieurs en arts al sinds mensenheugenis bestaan behoeft de rol en profilering van de klinisch technoloog steeds uitleg, ondanks dat van de opleiding in Twente al 10 jaar technisch geneeskundigen afstuderen.

Langzaam maar zeker (oa met hulp van de wet BiG) wordt het profiel en de rol van de klinische technoloog / technisch geneeskundige in het werkveld steeds duidelijker. Het LUMC Leiden, TUDelft, ErasmusMC Rotterdam werken op gebied van medisch technisch onderzoek samen in de Medical Delta, waarvan de  onderzoeksprogrammas herkenbaar zullen zijn als  “coleur locale” bij het invullen van het laatste jaar van de studie.