Programma TiiM Web 2020

Op maandagavond 5 oktober 2020 zal van 18:45 tot 22:00 uur de eerste editie van TiiM Web plaatsvinden! Dit is een kleinschalige vervanging van het Technical Innovations in Medicine congres dat dit jaar, vanwege COVID-19, helaas niet door kon gaan.

Zie hieronder het programma van de avond met menig TG sprekers die jou zullen vertellen over de laatste innovaties in Technical Medicine! 

Wil je je alvast inschrijven? Klik hier

OnderwerpSprekerTijd
“Inloop”18:45 – 18:55 uur
WelkomLisette Raasing18:55 – 19:00 uur
Een vroeg stadium longkanker verdenking; een klinisch probleem waarop de techniek geen antwoord weet?Roel Verhoeven19:00 – 19:20 uur
Biomechanische modellen en predictie van tongmobiliteit na kanker chirurgieKilian Kappert19:20 – 19:40 uur
Pauze19:40 – 19:50 uur
De digitale transitie in de zorg: hoe slagen we in het verzilveren van de meerwaarde?Annemiek Janssens19:50 – 20:10 uur
Technical Medicine in Software Product ManagementMichiel Schuhmacher20:10 – 20:30 uur
Pauze20:30 – 20:40 uur
Adaptieve radiotherapie in het MST: de rol van de Technisch GeneeskundigeLisanne Zwart20:40 – 21:00 uur
Coronapatiënten in isolatie nauwlettend volgen met monitoring op afstandRob de Bie21:00 – 21:20 uur
Pauze21:20 – 21:30 uur
Technische Ouderengeneeskunde: De wondere wereld buiten het ziekenhuisMichiel Klitsie21:30 – 21:50 uur
AfsluitingLisette Raasing21:50 – 22:00 uur
Programma TiiM Web 2020

De avond zal in het teken staan van technisch geneeskundige innovaties en projecten in het ziekenhuis, maar ook daarbuiten. Lees hieronder waar iedereen het over zal hebben.

Roel verhoeven spreekt over een vroeg stadium longkanker verdenking; een klinisch probleem waarop de techniek geen antwoord weet? “Longkanker betreft de meest dodelijke vorm van kanker in Nederland mede omdat het vaak al gemetastaseerd is bij diagnose. Om de overleving te verbeteren is de clinicus gebrand op een vroege diagnose wanneer mogelijk. Minimaal invasieve diagnostiek zoals endoscopie van de luchtwegen wordt hierbij gebruikt ter differentiaal diagnose. De afwijkingen zijn echter frequent <1 cm groot en heterogeen gesitueerd in de periferie van de long. In deze presentatie wordt een overzicht gegeven van dit klinische probleem en de technieken die momenteel het minimaal invasieve werkveld ter diagnose beslaan: van video-endoscopie, ultrageluid en röntgen tot aan electromagnetische navigatie, flexibele endoscopische robotica, AI en fiberoptic shape sensing technologie.”

Killian Kappert spreekt over biomechanische modellen en predictie van tongmobiliteit na kanker chirurgie. “Een chirurgische ingreep bij de behandeling van tongkanker kan desastreuse gevolgen hebben voor spreken, slikken en eten. Vanwege de complexe anatomie van de tong en de verschillen in locatie en grote van tongtumoren kan een specialist geen goede inschatting maken van de functionele gevolgen. In de afgelopen 4 jaar heb ik gewerkt aan biomechanische modellen waarop een chirurgische ingreep kan worden nagebootst en de postoperatieve mobiliteit kan worden gesimuleerd. In deze presentatie ga ik het hebben over de (on)mogelijkheden van deze modellen.

Annemiek Janssens spreekt over de digitale transitie in de zorg: hoe slagen we in het verzilveren van de meerwaarde?. “Al jaren spreken we over de digitalisering in de zorg. De meerwaarde van digitale zorg lijkt inmiddels een vanzelfsprekendheid: het is cruciaal om de patiënt meer regie te geven, het is mogelijk dé oplossing voor het snel oplopende personeelstekort en het lijkt van groot belang voor de betaalbaarheid van zorg. Covid-19 heeft hier nog een schepje bovenop gedaan: digitale consulten lijken definitief tot het reguliere zorgaanbod te behoren. Toch zijn we er nog niet. In dit interactieve praatje neem ik je mee langs drempels die we tegenkomen tijdens deze digitale transitie van de zorgsector, en hoe wij als TG de potentiële meerwaarde van digitale zorg kunnen verzilveren.

Michiel Schuhmacher spreekt over Technical Medicine in Software Product Management. “Technische Geneeskunde prijst zich op de brug slaan tussen klinische kennis en een technische achtergrond. In het bedrijfsleven is deze gemixte achtergrond een pre, gezien professionele werkgebieden vaak overlappen. Bij Johnson & Johnson werk ik op de afdeling Robotics and Digital Solutions als product manager, op het raakvlak van business, engineering, en design. We maken verschillende software producten voor op de operatiekamer, om de klinische uitkomsten en de efficiëntie te verbeteren. Als product manager ben ik verantwoordelijk ben voor het slagen van een product. Maar hoe meet je succes? Hoe weet je dat chirurgen jouw product willen gebruiken?”

Lisanne Zwart spreekt over adaptieve radiotherapie in het MST: de rol van de Technisch Geneeskundige. “De afdeling radiotherapie van het MST heeft in 2019, als een van de eersten wereldwijd, een nieuw bestralingstoestel aangeschaft waarmee het mogelijk is om online adaptieve radiotherapie aan te bieden op basis van dagelijkse cone-beam CT. Sinds februari 2020 behandelen we hiermee in het MST, als eerste wereldwijd, prostaatkankerpatiënten adaptief. Tijdens de webinar zal ik jullie meenemen in mijn rol als TG op een relatief kleine afdeling (75 medewerkers), als de brug tussen radiotherapeut-oncologen, klinisch fysici en bestralingsdeskundigen.”

Rob de Bie spreekt over coronapatiënten in isolatie nauwlettend volgen met monitoring op afstand. “Philips heeft tijdens de tijdens de COVID-19 crisis met verschillende instellingen, waaronder het UMC Utrecht en het OLVG, samengewerkt om in korte tijd monitoring op afstand mogelijk te maken. De oplossing met biosensoren en spotcheck monitoren wordt ondersteund door de Philips IntelliVue Guardian Solution. Deze software analyseert de data van de biosensoren en spotcheckmonitoren. Met deze slimme technologie kunnen we het verpleegkundig personeel ondersteunen bij de zorg van COVID-19 patiënten en ziekenhuizen tegelijkertijd ondersteunen bij het voorkomen van infecties en reduceren van gebruik van beschermende kleding en mondkapjes. Door samen te werken met ziekenhuizen kunnen we hen het beste helpen om zorg in deze zeer moeilijke periode te verlenen.” Lees hier meer over zijn onderzoek.

Michiel Klitsie spreekt over Technische Ouderengeneeskunde: De wondere wereld buiten het ziekenhuis. “Tijdens de studie Technische Geneeskunde wordt je in feite opgeleid voor een medisch technische functie in het ziekenhuis. Als je echter tijdens je studie of carrière merkt dat het ziekenhuisleven niet iets voor jou is, sta je meestal voor een lastig dilemma: wat moet ik nu? Via een omweg kwam Michiel Klitsie als TG-er in de ouderengeneeskunde terrecht. Een verhaal over de route en het werken in de VVT-sector, ofwel de “verpleging, verzorging en thuiszorg”. Hoe werkt het behandelen in een verpleeghuis? Welke technologie komt er kijken in de thuiszorg? Welke rol kan een TG-er vullen in deze snel veranderende sector?”

Al enthousiast? Schrijf je dan hier in en we zien je op 5 oktober!