Sprekers Cluster Acute zorg

Van maatschappelijk uitdaging naar een geïntegreerde oplossing

Rob de Bie & Maarten de Haan

Met het huidige zorgsysteem en de demografische opzet in Nederland en Europa lopen we tegen uitdagingen aan. Het tekort aan zorgverleners lijkt een containerbegrip te worden, maar beseffen we ons wel degelijk wat ons te wachten staat als we het roer niet omgooien? Zowel maatschappelijk als bedrijfsmatig.

Rob de Bie, business development leader, critical care, Europe en Maarten de Haan, Sr Clinical Development Scientist, Integrated Technology Solutions, geven inzicht hoe er vanuit een organisatie als Philips tegen deze uitdagingen wordt aangekeken en welke middelen er voor handen zijn om hier vorm aan te geven. Wat betekent dit voor ons als Technisch Geneeskundige en hoe kunnen en moeten wij hierop inspelen middels bijvoorbeeld AI.

Van dataverzameling tot machine learning, de saaiste sessie ooit

Frank van Rosmalen & Frank Bennis

Frank van Rosmalen en Frank Bennis zijn beiden afgestudeerd in de Technische Geneeskunde, gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht en (onder andere) werkzaam binnen het veld van de medische data verzameling en verwerking. Frank van Rosmalen werkt op de Intensive Care van het Maastricht UMC+, Frank Bennis bij het Emma Kinderziekenhuis in het Amsterdam UMC . Binnen dit kader zullen de heren vanuit hun ervaring zowel het belang van hoge kwaliteit brondata bespreken, evenals de mogelijkheden maar vooral onmogelijkheden die dit biedt voor de creatie van voorspellende ontwikkelmodellen. Want waar de directe sprong naar een (machine learning-)model de meest aanlokkelijke is, vragen de Franken zich af of dat de meest verstandige is…

Elektrische Impedantie Tomografie

Jantine Wisse-Smit

Elektrische Impedantie Tomografie (EIT) is een non-invasieve techniek waarmee de luchtverdeling in de longen van de patiënt beoordeeld kan worden. Een groot voordeel van EIT is dat het geen stralingsbelasting geeft, de meting aan het bed van de patiënt plaats kan vinden en dat over een langere periode continu gemeten kan worden.

In de eerste 20 minuten zal Jantine Wisse-Smit, Technisch Geneeskundige en PhD candidate op de IC volwassenen/Neonatologie (Erasmus MC) ons meenemen in de klinische mogelijkheden en onmogelijkheden van EIT bij volwassenen en neonaten. Vervolgens zal er een hands-on sessie starten door twee fabrikanten van de EIT, Draeger (Arjan Wulff) en Sentec (Alexander Broc), waarbij dieper op de technologie ingegaan zal worden.